onsdag 12 januari 2011

2-3 Januari: Sendai och Matsushima Islands

Okej, så nyårsdagen sovs i princip bort för att återhämta oss inför en resa till Sendai. Sendai i sig är tydligen inte den mest turistvänliga staden. Mycket pga att det är en modern stad då den jämnades med marken under andra världskriget och byggdes sedan upp i modern tappning. Som alla japanska städer har den några platser som har tempel och liknande men det fanns verkligen inget speciellt att se där. Detta påstående stärkes även av Wikitravels artikel om platsen och anledningen att vi åkte dit var egentligen Matsushima Islands.

Vi tåg ett Shinkansentåg till Sendai och hamnade på ett hotell som Tadashi hade hjälpt oss hitta. Det var ytterligare ett businesshotell men inte lika hög standard som på Hotell APA. Priset var även det lägre och i efterhand hade det helt klart varit värt att lägga några extra lappar på att besöka APA igen.

Hur som helst, vid ankomst går vi längs stans väldigt långa shoppinggata och hittar till slut restaurang Rikyu. Rikyu är en matkedja med specialitet på kotunga i olika former och vi beställde in sådant då det var synnerligen rekommenderat enligt flera källor. När jag var ung såg jag min mamma tillreda kotunga i köket och jag kommer ihåg att jag inte åt köttet då pga att jag hade sett hur det såg ut när det tillreddes. Men nu var det annat liv i skällan (ha-ha) och jag var den som var ivrigast på att få beställa. Helena var lite avvaktande men beställde till slut in kotunga även hon.

Dag två åkte vi iväg med ett lokaltåg till Matsushima station och hoppade in i en taxi till båthamnen. Matsushima ligger på landet utan tvekan men det fanns trots det en hel del informationsskyltar på olika språk då sevärdigheten tillhör en av Japans tre stora vyer.

Vi tog en båttur runt öarna som varade i ca 50 minuter och kostade på oss (+¥600/pers) att åka förstaklass. Detta gav oss rätt till att sitta ner på övervåningen, bekvämt många passagerare och tillgång till soldäcket. Måsarna som annars ligger och lurar i hamnen följde vant efter båten då de vet att turisterna köper snacks som de kastar till fåglarna. Många kort blev det...

Matsushima var helt klart värt en upplevelse om man tar sig upp dit. Vi tittade lite i turistshopparna (hittade julklappar) och han även gå omkring i närheten av Zuiganji templet. Märkbart skarpa 90-graders vinklar uthuggna i grottor utanför vittnade om japans långa historia av perfektionism.
Resa hemåt och lite god sushi på tåget gjorde resan till en bra helgupplevelse. Lyckades inhandla lite fler julklappar men även ett par nya skinnhandskar till mig själv. Avslutningsvis lite bilder från Sendai och Sendai Castle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar