tisdag 18 januari 2011

Sunday = SUMO!

Igår var jag, Walter, Tadashi, Takako och Keiji och tittade på sumobrottning. Det är mästerskap ungefär varannan månad och nu mellan den 9:e - 23:e jan är det alltså årets första.

Sumotävlingarna är indelade i olika klasser och de lägsta ligorna (nybörjarsumos) börjar brottas runt kl 8 på morgonen. Sen ökar kompetensnivån i takt med att klockan går och när vi kom dit vid tre på eftermiddagen var tävlingarna uppe i intermediate class.

Vi köpte biljetter på 2F-B class för ¥4.900 och fick därmed de näst "sämsta" platserna. De bästa är reserverade sen långt tidigare och kostar långt över ¥20.000. Våra platser var dock lika sköna som man får uppleva i en bättre bekväm svensk biograf, och det gjorde ju inte saken sämre att man får köpa in öl till sin sittplats.

Vid fyratiden kom major class brottarna in och ett sus drog igenom publiken. Dessa brottare är mycket respekterade i det japanska samhället och det fanns till min förvåning tre västerländska brottare i den här kategorin. En från Estland, en från Ryssland och en från Belgien.

Inledningsceremonin genomfördes av Yokozuna och såg ut som man har sett på tv tidigare. Det är lite stampande och klappande med händerna och alla tjoar till på japanskt vis när foten stampar i golvet. Följs av applåder och sen ceremoniell utmarsch. Mäktigt!

Matcherna var häftiga att se även om det mesta av tiden går ut på att förbereda sig i ringen och bygga upp rätt mental inställning. Mycket "nu nästan så kör vi men nej vi tar en vända till i ringhörnan". Det bygger visserligen upp lite förväntningar i publiken och jag antar att matcherna skulle bli lite gråare om alla bara körde rakt på hela tiden.

Efteråt middag på en kedja där vi beställde in samma sort och storlek på maten som sumobrottarna äter. Vi var dock två pers per servering till skillnad från brottarna som äter en skål till frukost, lunch och middag. De är stora av en anledning.

Bra söndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar