tisdag 11 januari 2011

Nyår i Shibuya

Den 31:a december var vi fortfarande i Kyoto på morgonen. Efter dagsutflykten till Fushimi Inari-templet tog vi som sagt lite avslutnings soba med Tadashi och satte oss sedan på Hikari Shinkansen tillbaka mot Tokyo.

På väg ut från Kyoto Station. Notera snön.
Ca 50 min utanför Kyoto.
Fuji-yama.
Väl hemma var det snabbt byta om och göra oss i ordning för nyårsafton. Det var planerat att vi skulle möta några svenskar som jag träffat via YCN (Svenska Handelskammarens nätverk för unga) och äta en ordentlig middag på 14:e våningen i samma byggnad som LeGato ligger i. LeGato är för övrigt den bar där YCN numera träffas en gång i månaden för lite lillördag och nätverkande.

Efter att ha mött upp med Petter S, Petter M, Mattias, Fredrik, Viktor, Ylva, Ellen och Charlotte drog vi vidare till restaurangen runt niotiden. Menyn var förbeställd av Petter S och slutade på ¥6000/person. Då ingick det fri dricka och menyn bestod av lagom många små rätter enligt välfungerande izakayamanér. Många kannor öl togs in och det var gemytlig stämning.

Strax efter kl 23 drog vi oss ner mot Shibuya Crossing där det stora skulle hända. Notera att japaner firar traditionellt sett nyår tillsammans med familjen (motsv vår julafton) men det hindrade inte japanerna från att samlas i så stort antal vid korsningen så kravallpolisen fick ha sex ständigt visselpipsblåsande konstaplar per övergångsställe (det finns sex st utmärkta) och minst en stor kravallbuss som ständigt basunerade ut "ordning, ordning!" på japanska via en megafon.

Vi hade i alla fall lyckats fixa skumpa och jag och Helena kysste in nyåret tillsammans. Efter det röjde vi (mestadels jag) in i traditionen av att vackert stå och vänta på var sin sida om övergångsställena och vänta på att det skall bli grönt. När så sker går (småjoggar) alla in i mitten och säger "Happy New Year! / Japansk översättning!". När det sen blir rött igen börjar polisernas visselpipor ljuda frenetiskt och alla flyttar sig snällt till sidorna igen. Poliserna blir aldrig våldsamma trots att de går omkring med blinkande batonger och alla lyder snällt motningarna mot sidorna.

Efter denna kalabalik tog vi en taxi till nattklubben Xex där vi spenderade resten av nyårsnatten innan det var dags att dra hemåt. Jag och Helena hade bestämt oss för att prova ett av Tokyos alla traditionella småhotell och kom hem morgonen efter runt kl 12 efter att ha shoppat samt ätit frukost i Ikebukuro.
Väldigt trötta dagen efter trots sömn i ordentlig säng.
Resten av 1:a jan ägnades åt att sova och ta det lugnt. Slut på 2010, 2011 inleddes med resa, mer om detta i nästa inlägg. Bra nyårsafton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar