tisdag 12 oktober 2010

CEATEC 2010

I helgen var jag på den stora elektronikmässan CEATEC 2010. Jag och en annan svensk här i öst, Wille Hegestad, åkte dit och tittade vad Japan har att erbjuda den kommande tiden inom den lukurativa hemkonsumentbranchen.


Det var flera tillverkare som hade sådana här scener uppbyggda där konferenciern presenterade de nya produkterna. Det var uteslutande en attraktiv kvinna.

3D var hett på mässan, alla hade 3D-ditt och 3D-datt. Något märke hade en 3D-tv som fungerade utan speciella glasögon till, men annars var det som vanligt. Stereoskopiska glasögon och precis samma känsla som när man går på bio (för er som har sett Avatar eller likn). Det fanns även en ny sorts whiteboard-tavla för skolor och företag. Givetvis var den kopplad till en dator så du kunde rita på skärmen med fingrarna och på så sätt uppdatera, spara, ändra, ångra det du ville ha. Fungerade hyfsat bra, bestod av en projektor och rörelsesensorer. 

Det här var ganska hett på mässan. En ny sorts sociala teddybjörnar från Fujitsu som var avsedda för kommande marknader inom barn- och äldrevård. Mer info i den här artikeln.

En man leker med sitt barn och ploppar fiskar via ett system som påminner om Playstation Eye. 
Min handledare Ishizaki-san demonstrerar det senaste från KDDI.

Det fanns även en hel del som vanligtvis inte skulle visats på en svensk konsumentmarknad. Nya sorters IC-chip, nya sorters processorer etc. Det fanns även en ny version av en produkt som jag gärna ser kommer till Sverige. En projektor för hem- och kontorsbruk som kunde sitta på ett så kort avstånd som 20 cm från väggen. Bilden blev precis lika stor som med en vanlig projektor som sitter på 2-3 meters avstånd. Hade att göra med konvexa speglar och linser. Kontentan var att den fungerade väldigt imponerande. Fraunhofer IIS hade även ett nytt system för att komprimera 5.1 ljud till 64 kbits ljudström (64 kbit totalt), och det lät faktiskt bra.

Lunchdags. Ramen går alltid hem. 
Wille Hegestad. 
Ungefär en sjättedel av mässgolvet. Det var en hyfsat stor mässa.

Avslutningsvis, självklart fanns det en hel del booth babes. Alla representanter som var ett ansikte utåt var unga tjejer, alla som skulle presentera något var oerhört kompetenta män. Här ett axplock av tjejerna.



Nya Galapagos produkterna. Helt enkelt en iPhone och en iPad fast från Sharp.

1 kommentar: